Sådan laver vi video
     

Optagelser
Vi benytter et Sony Handycam med 16 GB hukommelseskort. Det giver plads til ca 4 timers optagelse i HD kvalitet. Desuden har vi flere kort i reserve, så det er muligt at være på længere ture uden at bekymre sig om plads, også selv om vi har efterladt computeren derhjemme.

Overførsel til computeren
Så snart der er mulighed for det, overfører vi alle optagelser til vores computer, og tømmer derefter kortet, så det er parat til nye optagelser. Vi benytter en kortlæser til computerens USB-stik. Computeren er en MacBook med 2 GB hukommelse og en harddisk på 160 GB. Da video fylder rimelig meget, overfører vi alle videooptagelser til en ekstern harddisk med en kapacitet på 750 GB. Harddisken er koblet til computeren via USB. Derved sparer vi plads på computeren, og der er ingen mærkbar nedsættelse af hastigheden.

Redigering
Vi redigerer videoerne i iMovie, der er et af standardprogrammerne i Apple's computere. Programmet rummer en lang række redigeringsmuligheder og er integreret med to andre standardprogrammer: iTunes og iPhoto, så det er let at lægge musik og billeder ind i videoerne.

Publicering
MacBook har en DVD-brænder, så når man er tilfreds med redigeringen af en video, kan man publicere den på en DVD. Vi benytter dog i stigende grad at lægge de færdige videoer i computerens iTunes og at publicere dem på internettet. Når de ligger i iTunes, kan man naturligvis se dem på computeren, men da vi benytter Apple's iCloud, kan vi også se dem på vores iPad og iPhone. Vi har også koblet et Apple TV til vores fjernsyn, så vi kan vælge at se videoerne på en større skærm, mens vi sidder med familie og venner i sofaen.

En anden mulighed, som vi også bruger, er de gratis tjenester såsom YouTube og Vimeo. Det er legende let at blive oprettet som bruger. Vi benytter mest Vimeo. Man kan vælge mellem om videoerne skal kunne ses af alle eller kun af dem man giver adgang, men under alle omstændigheder åbner det op for en let deling med familie og venner, selv om de bor i den anden ende af landet eller endnu længere væk.

Når en video ligger på Vimeo (eller YouTube), kan man let trække den ind på sine egne hjemmesider. Det sparer plads på den server, man har hjemmesiden liggende på. Det er den metode vi har brugt på de videoer der ligger her på Langtude.

Litteratur
iMovie er, ligesom Apple's øvrige programmer, rimelig let at gå til og få noget fornuftigt ud af med det samme, men hvis man virkelig vil arbejde med videoredigering, kan det være en god idé at finde relevant litteratur. Vi har haft enorm stor glæde af bogen "iMovie '11 & iDVD" af David Pogue & Aaron Miller (2011). Bogen er på engelsk. Kan også købes på nettet hos danske SAXO.